családterápia

Bemutatkozás

Tóthné Haris Katalin vagyok, 1985-ben pszichológus és középiskolai pszichológia szakos tanárként végeztem Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen. Pedagógiai szakpszichológus diplomát 1990-ben Budapesten szereztem, az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetemen. 2008-tól vagyok gyermekvédelmi szakértő.

Az eltelt évek alatt a pszichológus-hivatás több területén szereztem szakmai tapasztalatokat a gyermekvédelemben - gyermekotthonok, Gyermekvédelmi Központ, a közoktatásban - Nevelési Tanácsadó, Képességvizsgáló Szakértői Bizottság, óvodák, iskolák, középiskolák, pedagógus-képzések.

Ebből kifolyólag az esetek színes spektrumával és a korosztályok széles körével találkoztam munkám során.  Személyiségemből eredően főként a fiatalabb korosztályok, a gyermekek, a kamaszok és a fiatal felnőttek állnak hozzám közelebb, azonban rendszer-szemléletű megközelítésemből fakadóan az őket körülvevő közeggel - szülők, csoportok, pedagógusok - való összedolgozás elengedhetetlen feltétele diagnosztikus és tanácsadó munkámnak.

Minden hivatást, szakmát hosszú éveken keresztül oktatják nekünk, a szülői hivatás rögös vagy kissé göröngyös útját azonban mindenkinek saját magának kell végig járni. Előfordulhatnak elakadások, tanácstalanságok, melyek feloldásban tudok szakmai segítséget nyújtani. A szülővé válás a gyermekáldással kezdődik, ekkor alapozódik meg a szülő-gyermek kapcsolat. Ezért munkám speciális területe a kismamák és kispapák felkészítése a családi életre.