Felnőttek

felnőttek

 

Kedves érdeklődő!

Biztosan hosszas töprengés előzte meg, amíg arra az elhatározásra jutott: pszichológus segítségét kéri. Egy ideig mindenki úgy gondolja, hogy „saját problémám, nekem kell megoldani”. De ahogy fogy a személyes energia, sűrűsödnek, netán szaporodnak a konfliktusok, a feszültség csak egyre nő az egyénben és a személyek között egyaránt, s megfogalmazódik: „Tehetetlen vagyok, nem tudom már egyedül megoldani a problémámat. Kell a segítség!”

A pszichológiai tanácsadás során a hozott problémára koncentrálunk. Esettől függően néha elég néhány találkozás, megerősítés, az „ahá élmény” megtapasztalása, új szemléletmód, viselkedési mód kialakítása, belső erők aktivizálása. Nagyon sokszor a családnak, mint rendszernek a megismerése, a szülők által hozott minták, elvárások, érzelmi szövetségek, átélt traumák feltárása érthetővé teszi a meglévő tünetek hátterét s utat mutat a tovább haladásra.

 

Gyermektelen házaspárokkal folytatott beszélgetések alkalmával közel hét éves tapasztalatot szereztem a párkapcsolati dinamikáról.  Az organikus háttér hiánya esetén fennálló állapot egyéni és családi dinamikai hátterét vizsgálva gyakran válaszokat kaptunk a miértekre. Az örökbefogadás egy végső megoldása a szülővé válás folyamatának. Az első lépés mindenféleképpen az egyén, illetve a párkapcsolat „működésének” megértése. Ehhez mindenféleképpen szakmai „vezetés” szükséges.

A szülői attitűdöt, reagálásokat, sztereotíp megnyilvánulásokat legtöbbször önkéntelenül, szüleinktől „hozzuk”, még akkor is, ha tudatosan másként szeretnénk közelíteni gyermekükhöz. A szülővé válással partnerkapcsolatunk is megváltozik, módosul. A korábbi női-férfi szerepek mellett megjelenik az anya-apa szerep is, s gyakran párunk olyan tulajdonságaival, reakcióival találjuk szembe magunkat, melyeket korábban nem is gondoltuk volna róla. Ezek az „újdonságok” erősíthetik, de gyöngíthetik is a párkapcsolatot, ami természetesen kihat a szülői szerepben való megfelelés élményére s magára a gyermek érzelmi reakcióira is, ami különböző magatartásprobléma (hiszti, dac, stb.), testi (akaratlan izommozgás; vizelet-, széklettartási probléma; hasfájás, stb.) tüneteket hozhat felszínre náluk. Ilyen esetekben felmerülhet a szakmai segítés igénye.

Ebből kifolyólag a már folyamatosan működő egyéni tanácsadás mellett Szülő Klub beindítását tervezem, melyen a kötetlen beszélgetésen túl a gyermekneveléssel kapcsolatos előadással szeretném az érdeklődők pszichológiai ismereteit gazdagítani. Az előadások témája átöleli a gyermekvárástól a „kirepülésig” tartó időszakot, a hangsúlyt azonban a 0-6 éves korra, a személyiség megalapozásának korára teszem.  A témákkal kapcsolatos ötleteiket, javaslataikat várom e-mail címemre – pszichoharis@gmail.com

A családi életciklusok mindegyik lépcsőfoka  (pl. első gyermek megszületése, óvodás lesz gyermekünk, kamasz lett gyermekünk, stb.) egy-egy krízist jelent a család életében.  Legtöbbször maguktól megoldódnak a problémák, ha konstruktívan szembenézni velük, bizonyos esetekben azonban, ha e krízis „kezeletlenül” marad, a család széthullásához vezethet.

Keressen fel, ha:

  • nem tud megbirkózni az adott életciklus nehézségeivel
  • úgy érzi, a gyermeknevelésben zsákutcába jutott
  • nem egyedül él, de mégis magányosnak érzi magát
  • keresi a helyét (a családban, a munkahelyen, az életben)

Csoportfoglalkozásokról bővebben itt olvashat!